maandag 28 februari 2011

Filmpje Dreamcatcher

Sean McColl herhaalde voor het eerst Dreamcatcher van Chris Sharma, gegradeerd als 9a. Dat gebeurde al in 2009, maar onlangs verscheen een filmpje op zijn blog.

Dreamcatcher is een zeer esthetische lijn in Squamish, Canada, en voor het eerste beklommen in 2005 door grootmeester Chris Sharma. De lijn begint op een zeer technische slab en vervolgt met een dyno naar de naastgelegen overhangde wand. Het lastige verloop spreekt tot de verbeelding. Zie de film hieronder.



De eerste beklimming van Chris Sharma had ik al eens geplaatst, zie deze post.

woensdag 23 februari 2011

Daniel Woods herhaalt The Game (V16)

Vorig jaar opende Daniel Woods de boulder The Game. Deze werd toen als mogelijk de moeilijkste boulder ooit gezien en gegradeerd als V16 (8c+/9a). Daniel Woods vertoefde deze week weer in Boulder Canyon en herhaalde zijn eigen boulder. Andere herhalingen zijn niet geregistreerd bij 8a.nu

Daniel Woods is één van de meest toonaangevende boulderaars op dit moment. Hieronder is een filmpje te zien van zijn eerste beklimming van The Game.

dinsdag 22 februari 2011

Jorg Verhoeven breekt zijn rug

Klinkt wel veel dramatischer dan het is. Maar Neerlands beste klimmer is erg vervelend op zijn rug gevallen, gemeld op zijn blog. Tijdens een alpiene onderneming brak een stuk rots uit waarna hij 7 meter lager naast de standplaats op een plateau belandde. Na een check in het ziekenhuis bleek hij een stukje van zijn wervel te hebben afgebroken. Remedie is een maand rust houden... Sterkte!

Jorg Verhoeven

maandag 21 februari 2011

Eerste 6a Onsight!

Gisteravond, Rock Steady in Bussum was het toneel voor een heerlijk avondje ontspannen klimmen. Was toch een zware avond geweest daarvoor, dus is het altijd de vraag hoe de armen zich houden. Niet geheel onverwachts kwam de leukste prestatie uit een route die niet overhangt.

Wat heet leuk? Drie weken flashte ik voor het eerst een 6a, gisteren was dat voor het eerst on sight, zonder enige voorkennis dus. Niet om op te scheppen, maar om progressie te meten... De route begint eerst op een plaat waar men met delicaat voetenwerk naar boven werkt. Dan volgen een paar passen piazzen, gevolgd door een traverse naar de andere kant van de wand alvorens handig langs een element te moeten piazzen. Eenmaal boven het element was het vooral klimmen door middel van crimping op kleine grepen. Armconditie was nog oké in het bovenste gedeelte, omdat de onderste helft uit vooral veel voetenwerk bestond.

Onderstaand lijstje is nu de huidige stand van zaken. De meeste ruimte lijkt nu te zitten in het redpoint niveau om dat uit te breiden naar 6a+ en 6b. Daar ben ik samen met Martin ook hard mee bezig.

Sportklimmen




Redpoint
6a



Flash
6a


Second Go
6a



Onsight
6a

Martin hecht toch wat minder waarde aan dit soort lijstjes en weet niet precies zijn niveau te schetsen. Stiekem heb ik de laatste weken tóch zijn progressie in de gaten gehouden. Volgens mij kan hij zich meten met het onderstaande.

Sportklimmen




Redpoint
6b



Flash
6b


Second Go
6a+



Onsight
6a

Kan niet wachten om naar buiten gaan en me daar te ontwikkelen. Eerste weekendje is gepland in begin mei en gaat naar Fontainebleau.

vrijdag 18 februari 2011

Frans wonderkind Enzo Oddo bedwingt zijn zenuwen

In het boulder walhalla van de VS, Bishop, ligt de ontzettend hoge boulder Ambrosia. Deze 15 meter hoge high ball is geopend door Kevin Jorgeson in 2009 en wordt gewaardeerd met V11 (7c+/8a). De crux van deze route ligt net voorbij het midden. Oddo neemt daarvoor ook zijn tijd en rust 'even' paar minuten uit. Deze route is zo hoog dat het twijfelachtig of dit nog een boulder te noemen is, of dat het een free solo route is.

Opmerkelijk is de prestatie van Enzo Oddo omdat hij slechts 15 jaar oud is. Hij klom vorig jaar al verscheidene 9a routes waaronder Realization geopend door Chris Sharma. Oddo hoort dan ook thuis in het lijstje met uitzonderlijke talenten: Chris Sharma en Adam Ondra.

Adam Ondra klimt weer 9b

Hij is amper 18 jaar, maar klimt al weer een volgende 9b. Adam Ondra opent La Capelle in Siurana, Spanje. De beoogde opvolger van Chris Sharma blijft zijn niveau op constant hoog niveau uitbreiden. Hieronder een filmpje waarin hij vorig jaar werkte in Golpe de Estado 9b, een herhaling van de route geopend door Chris Sharma.

zondag 13 februari 2011

Bergsportdag of klimmen?

Dat was het dilemma voor vandaag... Aanvankelijk zouden we naar de bergsportdag van de NKBV gaan voor presentaties, workshops en allerlei stands. Maar als we daar heen zouden gaan dan zouden we niet kunnen klimmen, en de rest van de week zat al vol gepland... Dilemma! Geïnspireerd raken is erg leuk, maar er vervolgens geen vervolg aan kunnen geven is tergend. Dus was het vandaag klimmen in Sloterdijk, want Rock Steady was gesloten 's middags.

Eerder schreef ik al over de NKBV bergsport awards die tijdens de bergsportdag werden uitgereikt. Drie van de vijf winnaars genoten ook mijn voorkeur.

Sportklimtalent van het jaar: Nikki van Bergen
Leukste klimhal: Ayers Rock Zoetermeer
Beste sportklimprestatie: Roman van der Werf (Powerplay 8c in Frankenjura)
Leukste bergsport vakantiebestemming: Saas Fee, Zwitserland
Beste alpiene prestatie: Jorg Verhoeven (Brento Centro 8b)

Roman van der Werf in Powerplay 8c (11- in Frankenjura). Link naar een filmpje waar hij in de route werkt is hier.


Als we wel naar de bergsportdag zouden zijn gegaan dan stonden de lezingen van Jorg Verhoeven, over zijn genomineerde beklimming, en Leo Houlding op het programma. Houlding is een specialist in bigwall beklimmingen en had een lezing over de Asgard in gedachten (zie trailer hieronder).

The Asgard Project met onder andere Leo Houlding

zaterdag 12 februari 2011

Gelezen: BLOK2

BLOK2?! Inderdaad... Onlangs heb ik bij RockSteady in  Bussum een paar oude Bl.aden o.ver k.limmen op de kop getikt voor een schijntje. Sinds een paar maanden heb ik nu een abonnement op dat tijdschrift en het bevalt me zeer. De mooie foto's en artikelen doen altijd verlangen naar rots en te kleine klimschoentjes...

Ondermeer is er een lang stuk schrijven over één van de meest toonaangevende boulderaars op dit moment, Paul Robinson. Zijn opmerkelijkste prestatie was zijn first ascent in 2010 van Lucid Dreaming in Bishop waar hij een gradatie van V16 (9a) voorstelde. Ongekend zware gradatie voor het boulderen.

Verder worden in deze editie verschillende klimgebieden beschreven zoals le Saussois (FR), Kerlouan (FR), Fontainebleau (FR) en Bomal (B). Het artikel over sportklimblessures bevatte een eye-opener. Vorig jaar had ik een mysterieus handletsel gekregen na een training aan het campusboard. Waarschijnlijk was het een verreking of scheurtje in M. lumbricalis, een spiertje in de hand tussen de vingers in.


Nicky de Leeuw in de finaleroute van NK lead 2008. Coverpage van BLOK2

Paul Robinson introductie. Check de one arm pull-up bij 1:24.

Klim-cadeau'tjes

Afgelopen week mocht ik weer een lente extra meetellen bij mijn leeftijd. Naast de lekkere wijntjes die ik kreeg zit je al snel goed met klim-cadeau'tjes. Daar hadden mijn gasten gelukkig op gerekend...

Boulder pofzak van Edelrid met borstel. Erg handig voor de Bleau-plannen in het voorjaar.

Stephen Venables was de eerste Brit zonder zuurstof bovenop de Mount Everest. In dit boek beschrijft hij allerlei bekende en onbekende eerste beklimmingen.

Zomaar een boulder-pic

Toch blijven proberen om mooie plaatjes binnen te schieten...

Boulderhok in Sloterdijk

woensdag 2 februari 2011

Chris Sharma blogt weer...

De meest invloedrijke rotsklimmer van het moment is nog steeds Chris Sharma. Sinds een paar jaar van afwezigheid is hij weer in de pen geklommen. Hopelijk post hij op zijn blog (http://chrissharma.petzlteam.com/)  regelmatig over mooie en nieuwe lijnen...

Ontzettend mooie trailer van King Lines. Een prachtige film over grensverleggende projecten van Chris Sharma als Es Pontas, Realization en Jumbo Love.

dinsdag 1 februari 2011

6a flash!

De eerste maand van het nieuwe jaar is voorbij en we zijn klimproductief geweest. In januari zijn we maar liefst 6 keer de klimmuur in gedoken. Vergeleken met afgelopen najaar is dat een zwaar verbeterd gemiddelde.


De verhoogde frequentie, de discipline om boven je limiet te klimmen en weerstand te trainen, werkt. Afgelopen maand heeft Martin een 6b uitgeklommen en zelf meldde ik vorige week dat ik eindelijk weer een volwassen 6a had uitgeklommen. En sinds gister kan ik daar een 6a flash aan toevoegen. Weer een teken dat het niveau langzaam stijgt en ook terug te zien is in uitgeklommen routes.


Gister een nieuw 6b project begonnen. Een afwisselende route, slopers, soms hard op de vingers, hoge voetplaatsing, piazzen en een dakje. Leuk om in te werken en het lijkt haalbaar.

Sportklimmen

Bouldering


Redpoint
6a
Redpoint
6b+

Flash
6a
Flash
6a+

Second Go
5c
Second Go
6a

Onsight
5c
Onsight
5c