zondag 13 mei 2012

Boulderen bij Graviton

Na een kleine blog stop (geen blogspot) besloot ik vandaag weer eens in de pen te klimmen. Tussen alle verhuis- en inrichtstress wilde ik graag even berichten over een bijzondere klimhal en ontmoeting met een van de eigenaren.

Morgen moest ik al vroeg in Sittard werken en zou daar in de omgeving overnachten. Daardoor kon ik niet meedoen aan het tweede boulderevenement van Back to Bleau in Amsterdam Centraal. Dit bood de uitstekende gelegenheid om de onlangs geopende boulderhal Graviton in Sittard te bezoeken. Graviton is vernoemd naar, behalve een bekende boulder in Fontainebleau, ook naar het hypothetische deeltje dat de zwaartekracht zou veroorzaken. 



Het oude post sorteercentrum is door de Nederlander Tim van der Sleen en Belg Michel Haerens omgetoverd tot een heus boulderpaleis. Na een zeer moeizaam opstarttraject van vergunningen en geworstel met allerlei wet- en regelgeving heeft dit duo een fraai hal weten neer te zetten. Alle wanden zien er puik uit en zijn ruim opgezet in de hal. Er zijn zelfs nog meer mogelijkheden om uit te breiden. De bar bevindt zich in het midden van de hal en creëert in het centrum een hoop gezelligheid. Het allerbelangrijkste; de routes zijn heel erg mooi en leuk gebouwd. Veel verschillende en fraaie bewegingen worden gevraagd om boulders te toppen. Volgens het bekende circuit principe uit Fontainebleau zijn er circuits vanaf 4 tot boven 7b beschikbaar.

Na etenstijd sijpelde de laatste bezoekers naar buiten en was ik de enige overgebleven klimmer in mijn eigen privé-hal. In de wat stille hal ontspon zich een geanimeerd gesprek met de sympathieke en praatgrage Belg. Het werd wel duidelijk dat de hal tot stand is gekomen met veel inzet en doorzettingsvermogen. Onder het genot van een Leffe Blond en Duvel praatten we aan de bar nog even na over de gedeelde passie; klimmen.

Kortom, deze boulderhal verdiend zeker een bezoekje van elke boulderhal. Wellicht dat het epicentrum van het boulderen, Monk in Eindhoven, nu iets meer geduchte concurrentie kan krijgen uit het zuiden.