dinsdag 9 november 2010

On sight, Flash, Redpoint?

In alle klimverslagen lees je dat routes worden geflasht, on sight of redpoint worden volbracht. Je moet erg thuis zijn in de klimjargon om niet in de war te raken. Wat betekenen deze manieren van routeklimmen?

On Sight – Betekent een route in één keer volbrengen zonder enige kennis van de route. Dus je hebt geen voorbeelden voor je die de route hebben geklommen of dat de setjes al ingehangen zijn. Uiteraard levert dit een hoop discussie op als men praat over persoonlijke ethiek. De één vindt dat je niet eens de topobeschrijving mag lezen terwijl de ander daar geen probleem mee heeft. On sight klimmen wordt gezien als de mooiste prestatie van klimmen gezien de onverwachte moeilijkheden die moeten worden opgelost.

Second Go – Oké, je probeerde een route on sight te voltooien, maar je viel al boven de tweede haak uit de crux van de route. Doorklimmen naar boven, route onthouden, rusten en dan de route herhalen. Lukt het nu wel om de route te voltooien, dan heb je een second go te pakken.

Flash – De route in één keer uitklimmen maar met voorkennis. Het kan zijn dat je maat de route al heeft geklommen of dat de passen al ingestudeerd zonder ze geprobeerd te hebben.

Redpoint – Het volbrengen van een route na meerdere pogingen. Bij deze manier van klimmen wordt veelal de maximale gradatie behaald. Het gros van de routes wordt op deze manier uitgeklommen.


Chris Sharma redpoint Dreamcatcher, 9a

Toprope – Indoor is toptope klimmen vrijwel standaard tenzij je aan wedstrijden deelneemt. Voor outdoor is het een manier om een route te oefenen om vervolgens voor redpoint te gaan.

Buiten dat deze toevoegingen aangeven wat voor prestatie het was, daarnaast kan het ook een progressie weergeven. Veelal zwoegen mensen hard in de hal of rots om hun redpoint niveau te verbeteren. Dat kan lang duren en (ogenschijnlijk) geen vooruitgang levert frustraties op. Dus het kan geen kwaad om ook eens in de gaten te houden hoe je de iets eenvoudigere routes uitklimt.

Zodra mijn teen weer heel is kan ik me focussen op onderstaande. Alleen de gradaties in de hal zijn weergegeven omdat het nog wel even duurt voor dat ik naar buiten ga (en dan heb ik nog tijd om te herinneren hoe mijn ticklist er buiten uitziet).

Sportklimmen

Bouldering


Redpoint
6a
Redpoint
6b+

Flash
5c
Flash
6a+

Second Go
5c
Second Go
6a

Onsight
5c
Onsight
5c

Geen opmerkingen:

Een reactie posten