zondag 14 augustus 2011

Zon gegarandeerd in de Provence

Het was weer even geleden dat ik een post had geplaatst. De combinatie van een vingerblessure en werkdruk motiveerde niet en er was ook simpelweg weinig te publiceren. Alle reden om er een week tussenuit te knijpen; even niet denken aan werk en blessure, even de zinnen verzetten, even een overdosis zon opvangen in Zuid-Frankrijk.

Bestemming was het pittoreske dorpje Volonne nabij het bekendere Sisteron in de Alpes des Haute Provence. Mijn ouders waren daar op vakantie en waren bereidwillig zich voor een paar dagen gastvrij op te stellen. Ingrediënten waren veel zon, wijn, croissants en kaas. Het gebied wordt vooral getypeerd door veel rotsen, onherbergzame heuvels met hier en daar een dorpje. Geklemd tussen de massieven van de Ecrins in het noorden en de Mercantour tegen de Italiaanse grens wordt het gebied doorkruist met de bekende rivieren de Durance en de Verdon. Niet denken aan rotsklimmen is wel lastig met al die prachtige gebieden in de buurt zoals Orpierre en Céüse. Ons huisje lag verscholen tegen de heuvel van een stil dal. Daar leende de omgeving zich uitstekend voor culturele uitstapjes, zwerftochten in de heuvels en mijn nieuw ontdekte hobby; trail running. Meer posts hierover zullen spoedig volgen. 


Om even de sfeer goed te kunnen inbeelden zou je even de ogen gesloten moeten houden. Bedenk dat je heerlijk onderuit gezakt zit in een luie stoel, overschaduwd door een olijvenboom. In je linkerhand een koud glas rosé en in je rechterhand verveeld een grassprietje. Je luistert en hoort de krekels die de stilte doen verstommen met hun muziek, de warme lucht trilt zichtbaar en... de ontspanning doet haar intrede...

Volonne is geposteerd tegen een heuvel, met daarboven prijkend een oude ruïne.


De typerende, oude ruïne op de achtergrond en de nieuw kerk op de voorgrond.

Pittoreske straatjes complementeren het schilderachtige dorpje. Als de zon bijna onder is komen de mensen uit hun huizen. De ouderen zitten op hun drempel en mijmeren over vroeger, kinderen spelen en rennen over straat, katten jagen en de vrouwen flaneren door de straatjes...

In Frankrijk is bijna elke dag in de zomer een feestdag. In de Provence wordt vaak de lavendel misbruikt als aanleiding om de vlag uit te hangen.

Verplichte culturele kost; de kathedraal van Digne-les-Bains, de hoofdstad van het departement.




Daar ligt dus Volonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten